Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зам.-министър Събев: България е една от държавите, които консумират най-малко риба

28 февруари 2023, 13:31 часа • 1589 прочитания

За рибните продукти се говори все по-малко - дали защото не влизат в стандартната потребителска кошница или защото се сещаме за тях само на Никулден? Но искаме да напомним, че въпреки скока на цените на храните, тези продукти са достъпни и качествени, каза Андрей Велчев, председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна", по време на кръгла маса на тема "Качеството и безопасността на рибните продукти в България", проведена на 28 февруари в националния клуб на БТА в София.

"България има традиции в производството на различни храни, а историята показва, че рибните продукти са присъствали в диетите на българите много отдавна – риби, раци, миди", заяви и Георги Събев, заместник-министър на земеделието.

Събев цитира официална статистика, според която България е една от държавите, които консумират най-малко риба. Според него статистиката не отразява действителността. "Всяка година има 100 000 рибарски билета за любители. Не сме наистина съвсем на дъното", посочи зам.-министърът.

ОЩЕ: Учени: Това е най-добрата риба за предпазване от диабет

По думите му идните години се очаква да има свръхтърсене на рибни продукти, тъй като те могат да бъдат добър заместител на други източници на протеини.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес