Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 5 минути и без дебат депутатите решиха: Отпада забраната адвокат да бъде управител на фирма

17 февруари 2021, 15:20 часа • 5913 прочитания

Народното събрание днес постави рекорд по светкавично приемане на цял законопроект на второ четене – този за промени в Закона за адвокатурата.

За точно 5 минути председателката на правната комисия Анна Александрова изчете 13-е параграфа, които бяха гласувани анблок от депутатите. Всички ги подкрепиха, нямаше „против“ и „ въздържали се“. Нямаше и нито едно изказване по текстовете.

Промените бяха предложени на депутатите от Висшия адвокатски съвет и са в три насоки. Първата е отпадането на забраната адвокатите да са управители и изпълнителни директори на фирми, предаде Лекс.

Втората е свързана с уреждането за първи път в закона на възможността за учредяване на еднолично адвокатско дружество. Така всички индивидуално практикуващи адвокати ще имат избор дали да продължат да се облагат по реда на Закона за доходите на физическите лица, или да си направят дружество и да плащат данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Беше регламентирано, че едноличното адвокатско дружество се прекратява със смъртта на адвоката, освен ако негов наследник е адвокат и поиска продължаване на дейността му.

Третата промяна, която не дойде от ВАдС от депутата от „Воля“ Симеон Найденов, е свързана с отпадане на задължението адвокатите да се явяват в съда само с тога. Изрично в закона беше записано, че ако решат да не са с тога, трябва да са облечени по друг начин, съответстващ на авторитета на професията.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес