Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въвеждат по-строги норми за разпределяне на субсидиите на общините за автобусните превози

10 юни 2015, 15:04 часа • 5951 прочитания

Министерски съвет (МС) прие нова наредба, в която е предвидено, че се спират средствата за компенсации и субсидии на общините, които не са провели процедури за възлагане на превози по автобусни линии по реда на Закона за обществените поръчки или по реда на Закона за концесиите.

Това се прави във връзка с условия, което е задължително в съответствие с изискванията на Регламент на Европейската комисия (ЕК).

До момента първоначалното разпределение на компенсации и субсидии на общините се извършваше на база броя правоимащи лица и отчетна информация. Това е водело до неизползването на пълния размер от средствата за дадени общини и недостиг за други, обясняват от пресслужбата на Парвителството.

След приемането на наредбата разпределянето на средствата ще се извършва и на база реалното им усвояване през предходните години.

След отчета за 9-те месеца на годината тези общини, на които са преведени повече средства от реално изразходваните за този период, ще възстановяват разликата, за да може тя да бъде веднага разпределена на другите, на които не им достигат средства.

Въведени са нови приложения, съдържащи образци на справки, съгласно които общините предлагат пробег по градски основни линии и междуселищни автобусни линии за субсидиране. Въвеждат се и единни образци за цялата страна на картите за пътуване с автобус с намалени цени за ученици и пенсионери. Уеднаквяването на тези документи ще помогне за лесното им разпознаване и ще улесни контролните органи, тъй като до сега нямаше единен образец, а всеки превозвач ползваше свой собствен.

Абонаментните карти за безплатно пътуване вече ще се издават от общината или от оправомощено от нея лице.

С цел осигуряване на безопасността и сигурността на децата и учениците, в постановлението изрично е предвидено, че груповите пътувания на децата до 7 навършени години и от 7 до 10 навършени години трябва да се извършват в съответствие с разпоредбите за „случаен превоз”. Прекратява се възможността за заобикаляне на изискванията, съгласно които пътуването се извършва задължително в светлата част на денонощието от водачи, които имат най-малко 2-годишен професионален опит и са на възраст не по-малка от 25 години, а автобусите е необходимо да са преминали допълнителни прегледи.

Промените се въвеждат с одобрено днес ПМС за приемане на Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите и изменение в ПМС 66/1991 за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес