Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС ще проверява почтеността на магистратите

08 април 2016, 13:17 часа • 1469 прочитания

Разработване на регистри за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело. Това са най-важните мерки отбелязани в Пътната карта за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

След 4-часов дебат бяха приети текстовете, които предвиждат мерки за гарантиране на независимостта на съда, прокуратурата и следствието, ефективен достъп до правосъдие, ефективна наказателна политика, реформа в юридическото образование и повишаване на доверието в системата. За конкретните действия е предложено финансиране от държавния бюджет и от Оперативна програма „Добро управление“ .

Правосъдният министър Екатерина Захариева уточни, че в преработения проект на Пътна карта са включени нови дейности, свързани с комуникационното оборудване на органите на съдебната система, развитие на виртуалната мрежа, създаване на регистри и други, „така че да не се финансират само анализи, каквито бяха критиките към първоначалния вариант на картата“.

"Част от мерките вече са реализирани", посочи Захариева, като цитира първите промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети от парламента.

Съветът прие Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) и самият Съвет да изготвят методология за извършване на проверката за почтеността на магистратите и да разработят регистър за деклариране на разширен кръг обстоятелства, включително фактически съжителства и принадлежност към организации с непубличен характер.

„Важно е да дадем възможност на Инспектората, в партньорство с ВСС, да изработят проект, с който да получат финансиране за осъществяването на тази цел“, заяви правосъдният министър. Тя припомни, че до момента Инспекторатът не разполага с такава методология.

По предложение на министър Захариева Съветът прие да намали част от сумата, посочена за анализ на етичните правила за магистрати, с цел част от парите де се пренасочат за изработването на проект, с които да се кандидатства за проучване на дисциплинарната практиката и нейното уеднаквяване.

Концепция за нова наказателна политика, закон за съдебните експертизи и реформа в затворното дело, включваща ефективно въвеждане на електронното наблюдение и мерки в отговор на негативните констатации на Европейския съд по правата на човека, също са част от гласувания стратегически документ. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес