Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте трогателната любовна история на щъркелката Снежи

21 април 2017, 10:59 часа • 12980 прочитания

На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe – Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Live stream може да се проследи на живо съдбата на изоставената щъркелка Снежи от село Ярлово, община Самоков. Това е възможно благодарение на поставената преди дни камера в близост до едно от множеството щъркелови гнезда в населеното място.

Така стана ясно, че пръв в гнездото се завърна мъжкият щъркел, който от БДЗП са нарекли Ростислав. Няколко дни по-късно се появи и женската. Тя е много по-бяла и по-чиста от него. Така си заслужи името – Снежана или на галено Снежи. Ако имаха профил в социалната мрежа – Facebook, взаимоотношения в новосформираната двойка можеше да бъдат определени като „сложни“.

"В реално време, в продължение на дни, станахме свидетели на усилията, които положи Ростислав, за да подготви гнездото в очакване на женската. Той упорито носеше материал и укрепваше дома. И усилията му не бяха напразни. Скоро камерата показа присъствието на фината и бяла Снежи. Красивата щъркелка бе дълго ухажвана и получи подобаващо внимание от страната на мъжкия щъркел. Извън времето, в което заедно доизграждаха общия си дом, двата щъркела демонстрираха любов помежду си – тракаха с клюнове, извиваха шии и дори копулираха пред камерата. След бурната и страстна любов изживяна от двойката, Ростислав напусна гнездото и изостави младата щъркелка", разказаха от БДЗП.

Мъжката птица не се появила в продължение на седмица след първите трепети на пролетната любов със Снежи. Предположенията на експертите бяха, че Ростислав може да е загинал или да се е преместил далеч от село Ярлово, но скоро камерата за наблюдение на живо засече щъркела с ръждиво-бялото оперение да краде клонки от гнездото на Снежи. Според експертите Ростислав е възрастен и много опитен мъжки, който е предпочел друга женска пред Снежи. Много е вероятно да е преместил в някое от съседните гнезда в селото и да живее с новата си избраницата.

Днес Снежи е сама с двете си яйца, за които трябва да се грижи, особено в тези студени дни. Всеотдайната женска дори в снега и студа не напуска гнездото, а полага усилия да опази яйцата си. Дали ще успее да отгледа сама щъркелчетата, дали отново ще се появи Ростислав и как точно ще се развият техните отношения можем да проследим заедно на живо на БДЗП Live stream в канала на Българското дружество за защита на птиците в YouTuBe/БДЗП Live stream.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес