Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велизар Енчев: Заплахите на Велчев са арогантни, каня го на дебат

04 октомври 2005, 10:44 часа • 2930 прочитания

!~Заплахите на Милен Велчев за съдебни процеси срещу негови критици са арогантни. С подобни заплахи бившият финансов министър издава своя страх от лавината от обвинения срещу неговата работа в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Велчев също показва, че не е способен да прави разлика между факти и компромати. Първите са документи, които са безспорни. Вторите са твърдения, неподкрепени с никакви доказателства. Това заяви независимият кандидат за кмет на София Велизар Енчев.

Той посочи и безспорните факти, който според него разкриват политическия и личностния портрет на Милен Велчев:

Факт №1

!~Наскоро министърът на финансите Пламен Орешарски отговаряше в парламента на въпроси за обслужването на външния дълг на България. Той изнесе, че загубите от двете сделки с външния дълг, направени през 2002 г., са над 500 мил. лева. Министър Орешарски посочи, че в периода от двете сделки по замяната на брейди облигациите с нови глобални облигации, направени през 2002 г., до края на юли тази година са платени лихви за 875 млн. лева. Ако тези операции не бяха направени, лихвените плащания щяха да са за 325 млн. лева, подчерта той. Така за трите години нетните лихвени преразходи, платени от бюджета, са за 550 млн. лева, обясни министърът на финансите. Ако Милен Велчев оценява изнесеното от Орешарски за компромат, нека го даде под съд, а не да заплашва критиците си, които се позовават на сегашния финансов министър.

Факт №2

!~Преди две години медиите разпространиха снимката на скъпа яхта в Монако, на която Милен Велчев бе в компанията на Доктора, срещу когото в момента се води дело за пране на пари от крупна контрабанда. Снимките бяха отпечатани във всички вестници. И е съвсем нормално да запитаме какво свързва един български министър с един обвинен в контрабанда. Ако Велчев иска да съди хората, които се позовават на тази снимка, той трябва първо да обвини тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който коментира критично снимката.

Факт №3

!~Нима някой в България ще оспори, че край морския бряг се ражда голям хотелски комплекс с участието на брата на Милен Велев. В интервю за столичен вестник самият министър призна това. Като български данъкоплатец аз имам правото да попитам откъде фамилията Велчеви има тези големи финансови средства, за да строи подобна хотелска империя? На фона на 2 милиона мизерстващи българи и 200 000 болни от рак без лекарства, аз питам по какъв начин Велчеви се сдобиха с толкова пари за толкова кратко време? И ще продължа да питам, докато не получа задоволяващия ме отговор. На последното имам право по все още действащата българска конституция, ако своевременно българската олигархия не я редактира и забрани да се задават неудобни въпроси на неизвестно как забогатели бивши министри. Все пак не мога да скрия възмущението си, че Велчев си позволява да заплашва, изживявайки се като недосегаема персона. Това е арогантност без граници и тя трябва да срещне решителния отпор на гражданското общество. Съзнавайки, че г-н Велчев има право на отговор, предлагам му да го даде в публичен дебат с мен в избрана от него телевизия. Сигурен съм, че необходимите средства за това предаване няма да представляват проблем за Милен Велчев, каза още Енчев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес