Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно за собствениците на бизнес. Ето как може да избегнат глоба от общината от 3000 до 10 000 лв

26 юли 2023, 08:45 часа • 6956 прочитания

Глобите, които общините налагат на собствениците на бизнеси, зачестяват в разгара на лятото и вече има немалко "опарени". И то за нещо, за което много заведения, фитнеси, барове, кафенета и други търговски обекти не знаят, че подлежат на санкция. А наказанията могат да бъдат избегнати лесно, ефективно и безплатно - тук ще посочим как. Но преди това, ето в какво се състои проблемът.

Глобите са заради задължението на собствениците да събират и предават разделно отпадъците си. То е регламентирано в закона за управлението на отпадъците (ЗУО). Там е записано изрично, че всички търговски обекти подлежат на финансови санкции от 3000 до 10 000 лева, ако не събират разделно и нямат сключен договор с лицензирана за целта фирма. Много от заведенията или нямат въобще подобен договор, или сключваха такъв с различни лицензирани фирми за сметосъбиране срещу заплащане, но разделното събиране се случва само на хартия и съответно рискът от глоба остава. А точните текстове в закона гласят:

• чл. 143. (3) от ЗУО: Наказва се с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв. едноличен търговец или юридическо лице, което: 2. не е организирало разделно събиране на отпадъците от търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради и/или не ги е предало на лицата по чл. 33, ал. 4.

Решението

Един от най-добрите варианти всеки собственик на търговски обект да реши този проблем идва от "Екопак". Най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки стартира екологичната програма "ЕКОзвезди". Включвайки се в нея, всеки търговски обект напълно безплатно може да изпълни задължението си за разделно събиране и да избегне глоба от общината при неочакваните и зачестяващи проверки. В инициативата могат да бъдат одобрени заведения за бързо хранене, барове, дискотеки, кафенета, ресторанти и фитнеси - въобще всякакви търговски обекти, на чиято територия се консумират значителни количества напитки в пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. Ето как става: "Екопак" организират цялостното извозване и обслужване на отпадъците. Достатъчно е търговските обекти само да събират разделно пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. При нужда организацията може да снабди собствениците с кофи или контейнери. 

Всички желаещи заведения и обекти в София, Пловдив и Бургас могат да подадат заявка за включване онлайн на www.ecopack.bg/eko-zvezdi. Заявките са лесни за попълване и безплатното извозване на боклука от "Екопак" може да стартира до няколко седмици. С всеки участник ще се подпише договор/споразумение, което ще важи при проверка от инспектората на съответната община.

Бонус: Екорейтинг и добър имидж

При одобрение и сключване на договор, обектите ще бъдат включени в платформата за еко-рейтинг на ЕКОПАК - т.нар. Зелена Алея на славата. Може да я разгледате тук - https://www.ecopack.bg/bg/zelena-aleja-na-slavata. Там всеки може да гласува с "екозвезди"и в подкрепа на 1 или повече от участващите заведения. Предвидени са награди за най-активните заведения, техните служители и клиенти. Не е за подценяване и цялостния принос за имиджа на онези заведения, които показват загриженост към природата и средата, в която живеем. 

Сред вече включилите се в кампанията са Happy Bar&Grill Младост, A 2 Jazz Фестивал, Университет по хранителни технологии в Пловдив, ресторант "Стария чинар" в София и много други.

От "Екопак" допълват, че кампанията им се отнася за надлежно разделен отпадък и при достатъчно количество пластмасови бутилки и кенчета. Те са напълно рециклируеми и могат да се превърнат в нови опаковки, стоки за бита или дори дрехи. Кампанията се провежда под надслов „Рециклирай в твоето заведение! Бъди сред първите ЕКОзвезди в България!“ и стартира пилотно през 2023 г. в Община Пловдив, Столична Община и Община Бургас. Желанието на организаторите е да стимулират малкия бизнес, заведенията и организаторите на събития и техните служители да бъдат посланици на еко каузата на рециклирането със своя личен пример. И заедно да превърнат разделното събиране в търговските обекти в разпознаваемо, престижно и "заразно" добро, което да се предава нататък към клиенти, посетители и цялата местна общност. А ето как главният готвач на "Старият чинар" Виктор разказва за еко идеята:

 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес