Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В края на февруари адвокатите избират новия си председател

14 февруари 2017, 12:12 часа • 1013 прочитания

В края на февруари (25.02 и 26.02) Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще избере новия си председател. Общо 342-ма адвокати ще гласуват, като ще трябва да направят избор измежду четири кандидатури.

Много силна кандидатура е адвокат Борислав Вълчев, който е от учредителите на Инициативния комитет за реформа в адвокатурата (ИКАР). Кандидатурата му официално е издигната от 13 души от софийската колегия. Сред тях са Любомир Владикин, Велислав Величков, Петромир Кънчев и доскорошният депутат от Реформаторския блок Петър Славов.

Именно Вълчев е считан за най-сериозния противник на досегашния председател Ралица Негенцова, която е известна и като бивш говорител на ЦИК. Негенцова се бори за втори мандат, като нея я подкрепят адвокатите Валя Гигова, Валентин Бенатов, Цветана Чуклева, Ценимир Братоев и Петър Петров, пише "Правен свят".

В надпреварата влиза и председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков. Интересен факт е, че той е предложен за шеф на ВАдС не от свои колеги в Благоевград или от Сандански, където е кантората му, а от председателя на колегията в Пловдив Стефан Левашки.

Кандидат за председател на ВАдС е и адвокатът от Разград Емил Рангелов. Той е издигнат за поста от двама негови колеги от града - Петко Николаев и Александър Маринов.

За избор на нов председател е необходимо обикновено мнозинство - 50%+1 глас. Ако никой не получи достатъчно подкрепа при първия вот, след седмица се провежда допълнително гласуване, когато за избран се счита кандидатът, получил най-много гласове. Малко по-малко от половината гласове в събранието са на адвокатите от София - столичната колегия излъчи 147 делегати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес