Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юрист: По повод "правилата трябва да се спазват", помните ли Ани от Болярово?

12 януари 2022, 11:16 часа • 6059 прочитания

"По повод блеенето- правилата трябва да се спазват, правилата трябва да се спазват, няма какво да ги коментираме и подобни...

Нали помните Ани от Болярово и стадото й, което искаха да изтребят по правилата, както изтребиха маса животни на други стопани?

Е, Ани не спази правилата и си навлече гнева на "будната общественост"- тъпачка, селянка проста, балканска тарикатка...ама стадото й не само се оказа здраво, както тя твърдеше напук на правилата, ами се размножи и нарасна", напомни юристът Милена Алексиева в социалната мрежа Фейсбук.

"Няколко години по-късно им го "наби с 200" на същите тия псевдоспазвачи на правила, като Върховния съд каза, че правилата са грешни, неверни и незаконни, отмени всичките актове срещу нея и Ани е права. Така че, айде у лево с тия явно малоумни "правила"."

Припомняме, че през есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите и не пусна ветеринарите.

„Протоколът е фалшив. Нарочиха ни, защото протестирахме в съседното село Шарково“, обясни Ани Петрова тогава. Тя бе категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си, както и в останалите ферми.

Според нея чума никога не е имало в региона, а животните са били евтаназирани напразно.

Тогава държавата унищожи 4000 овце и кози в Странджа вместо 30 000, обявени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за болни от чума. Останалите бяха спасени заради силния граждански и политически отпор срещу произвола на институциите.

И до днес в региона мнозина не вярват, че там е вилняла чума. Сполетялото ги зло си обясняват с конспиративен план на кабинета „Борисов 3“ за обезлюдяването на Странджа и планове за заселването на бежанци там.

До последно от Министерството на земеделието и от агенцията по храните бяха категорични, че животните са били умъртвени правилно, тъй като е доказано, че има положителни проби на чума.

В крайна сметка решението на ВАС гласеше: “Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (…) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение”.

Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли – септември 2018 г. Пък и… представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес