Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция иска достъп на процес срещу германски неонацисти

31 март 2013, 13:40 часа • 6222 прочитания

Турският министър на външните работи се обърна към германския си колега, за да могат турски журналисти и политици да присъстват на дългоочаквания процес срещу германски неонацисти в Мюнхен, предаде БГНЕС.

Според източници от германското външно министерство Ахмед Давутоглу разговарял в събота по телефона с Гидо Вестервеле и настоял не само турски журналисти, но и представители на държавата да проследят процеса, който започва на 17 април в Мюнхен. Подобна информация помести преди това в. "Билд".

Вестервеле припомнил, че германският съд е независим, но заявил, че разбира искането на Турция. Мюнхенският съд дал акредитацията на журналистите според реда на записванията и нито един турски журналист не е бил акредитиран да отразява процеса.

Срещу главната обвиняема Беате Зшепе има подозрения, че е убила заедно с двамата си съучастници, вече покойници, осем турци и един грък в периода 2000 – 2006 г., както и една германска полицайка. Подсъдими на процеса за съучастничество са още четири души.

Разкритието през 2011 г. за съществуването на неонацистко ядро предизвика шок в Германия и интересът към процеса срещу Зшепе е огромен. На практика обаче нито една чужда медия не е акредитирана.

На германските следователи бяха необходими години, за да установят расисткия характер на убийствата, дълго време погрешно приписвани на мафиотско уреждане на сметки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес