Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торнадо удари Румъния, нанесе щети и в Силистренско

01 май 2019, 17:10 часа • 9923 прочитания

Няколко човека са ранени, след като торнадо профуча през южната част на Румъния, преобръщайки автобус в близкото поле. 12 човека в автобуса са били ранени, като един от тях е със сериозна травма, съобщават румънски медии, цитирани от БГНЕС.

Шофьорите са оставили колите си в близост до Кълъраш, след като рядко срещано торнадо премина през полето вдигайки кула от пръст. Торнадото подмина на косъм близкия град, но 10 къщи изгубиха покривите си.

Силната буря е нанесла сериозни щети и в района на Силистра, като са засегнати десетки обществени, стопански и жилищни сгради. Има повалени дървета, а градушка е поразила и овощки, пише "24 часа".

Най-тежко е положението в село Искра, община Ситово, където "черният вятър", както го наричат местните жители, е отнесъл голяма част от покрива на местното основно училище. Учениците в него са във ваканция до вторник, докато строители отстранят опасните ламарини. След оглед от застрахователите ще започне и ремонтът на покритието.

Сериозни щети има и по ферми, краварници, оранжерии и домове. Собствениците вече започват да ремонтират. В село Сребърна вятърът отнесе покрив на стотици метри от къщата.

Необичайното явление, което се е случило във вторник вечерта е резултат от студен фронт от България, който се е сблъскал с по-топлия въздух в южната част на Румъния, твърдят метеоролозите. Скоростта на вятъра е достигнала до 90 км/ч.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес