Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теодосий Теодосиев за метеорита: Може да бъде и заблудена ракета

12 юли 2023, 18:55 часа • 7219 прочитания

„Всяка задача във физиката може да има няколко възможни отговора, докато не бъде намерено нещо на земята. Най-лесно се намират такива неща в пустинята и по полюсите. При нас е трудно, защото е пресечена местност“. Така физикът и преподавател Теодосий Теодосиев коментира в предаването „Лице в лице“ по БТВ падналия снощи метеорит.

По думите му преди повече от 100 години при Подкаменна Тунгуска е паднало подобно тяло, но с много по-големи последици. Те били като сред ядрен взрив. Имало много спекулации за извънземни. Според него имало и по-просто обяснение и това е, че било леден метеор. „Това тяло може да бъде не само от космически произход. Може да бъде и заблудена ракета“, посочи той.

105 години след Тунгуския метеорит загадката остава

По думите му преди години, по време на военната му служба, за малко са щели да убият Тодор Живков. „Винаги има изтървани или не попаднали в целта ракети, не бива да се учудваме“, подчерта Теодосий Теодосиев.

„Следи могат да се намерят, само ако е метеор с каменно или желязно ядро. Но и това не е лесно. Ако е някой голям метеорит, при падането му се чува гръм и има светлина и има желязно или каменно ядро може да бъде намерено нещо. Ако е водно ядро – от лед, абсолютно нищо няма да се намери“, заяви Теодосиев. „Толкова големи метеорити рядко падат на Земята“, подчерта физикът.

Яркото кълбо в небето вероятно е паднал в Румъния метеорит (ВИДЕО)

„Резултатите ми изглеждат по-високи от колкото би трябвало да бъдат. Реалните би трябвало да са още по-ниски. Причината за това е делегирания бюджет. Трябва да се смени философията на обучение в България, защото парите не следват ученика, а резултата“, заяви учителят по физика във връзка с резултатите от външното оценяване след 7 клас.

По думите му, който се наеме да прави реформа в образователната система трябва да се подготви да загуби изборите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес