Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танева за африканската чума: Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция и почистване

07 август 2019, 19:10 часа • 3611 прочитания

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха днес в Стара Загора представители на Министерството на земеделието и храните, научната общност и ветеринарномедицински експерти. Мерките за ликвидиране на заболяването ще бъдат приложими след като бъде ограничено разпространението му.

Документът с мерките ще бъде окончателно готов, след като представителите на институциите и научната общност постигнат съгласие по конкретните действия. В стратегията е заложено освен поетапно ликвидиране на заболяването, а и въвеждане на мерки за биосигурност. Министър Десислава Танева, цитирана от БГНЕС, съобщи, че голяма част от населението доброволно е умъртвило животните си, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на практика са незаконни.

„Държавата ще подкрепи мерките за дезинфекция, почистване, съответен период, в който нищо не се отглежда, правим модул за мерки за биосигурност - според големината на стопанствата. Тази тема е комуникирана да бъдат подкрепени, после при репопулацията, след съответния период да бъдат изградени, регистрирани и който има желания да отглежда домашни свине, те да са при мерките за биосигурност, предвид това, че вирусът е тук”, заяви още Танева.

Обмисля се и промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Предвижда се ветеринарните лекари да поемат отговорност за обслужване на животните в региона си. Необходимо е изменение и в Закона за лова, което да регламентира възможността при форсмажорни обстоятелства министърът на земеделието да може да удължи ловния сезон.

Кореспондентът на Actualno.com Анжелина Велчева уточнява, че 30 огнища тип домашна свиня са регистрирани към момента в страната, 6 от тях са в свинекомплекси, а останалите - в лични стопанства. Засегнатите животни са 126 хиляди в огнищата в промишлените комплекси и 535 в лични стопанства. Пораженията, нанесени от заразното заболяване, са над 15 на сто от поголовието на свине у нас.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес