Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия: Не искам да съм каскет или тиква

18 май 2023, 08:07 часа • 14769 прочитания

Ние нямаме информация за съществените проблеми в системата, а имаме информация за натискане на копчета. Всичко това са неща, които звучат като някакъв сюжет на криминален трилър, а не като нещо, което е свързано с управлението на една система, от която в крайна сметка зависи съдбата на много хора и може да зависи и живота на хората. Ако правилата не се променят, влиянията и договорките в системата ще продължат. Това каза Андрей Георгиев от Софийския районен съд в ефира на Нова телевизия.

Припомняме, че вчера от Съюза на съдиите в България поискаха Висшият съдебен съвет да отстрани незабавно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. В позиция до медиите от съюза пишат, че „многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди  избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“.

„Аз не искам да съм каскет или тиква. Искам да бъда човек и когато някой влезе в съдебна зала да знае, че пред него седи авторитет и той ще намери фактите, а няма да използва интереси“, каза Георгиев. Той цитира статия на „Политико“, която описва положението в България с две думи "Каскета срещу Тиквата". 

Попитан възможно ли е закона да бъде променен така, че главният прокурор да бъде отстранен с по-малко гласове, Георгиев отговори, че проблемът не е в процедурата, а в начина, по който им е било продиктувано да вземат това решение.

„Поискахме за първи път отстраняването на Гешев, след като той направи изявление, което е в разрез с етичните правила. Гешев заяви кои за него са най-големите престъпници в България, без да посочва имена. Оттам нататък с вчерашната си декларация, ние сме изброили всички онези случаи, които създават съмнения с опасение, че в този критичен за системата момент, тези трима души могат да влияят по някакъв начин“, каза Георгиев.

ОЩЕ: Къщата на прокурорите: Епопея на заплетените свински черва

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес