Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свещеници официално поискаха отлагане на избора за Неврокопски митрополит

09 януари 2014, 12:00 часа • 17903 прочитания

Свещеници от Неврокопската епархия са подали подписка за отлагане на избора за Неврокопски митрополит. Причината са нарушения при избора на епархийски избиратели, казват те.

Според свещениците нарушенията при изборите в Неврокопската епархия се изразяват в това, че изборите са признати за валидни, въпреки че има избиратели, които не са били съгласни и не са подписали изборните протоколи при вота за епархийски избиратели. Това заяви отец Никола от Банско, предаде БГНЕС.

Той обясни, че лично е пратил жалба за избора, но писмото им е било скрито в архиерейското наместничество в Сандански и не е било изпратено до Митрополията. По думите му, в Благоевград листата от епархийските околии беше спусната отгоре, приета и подписана на избора, както и в Гоце Делчев.

"По устав, ако само един не подпише изборните протоколи, изборите се считат за невалидни", обясни отец Никола и каза, че е написано и възражение по случая. В Неврокопската епархия не са доволни и от това, че "в листата на цивилните избиратели, голям процент от хората са членове на БСП" .

"БСП е наследница на БКП, която е била сериозен противник, унизител и унищожител на църквата и добродетелите, които проповядва", каза още отец Никола, според когото тези хора са поставени целенасочено, а поредиците от избори в различните околии са били с цел да се изберат "подходящите" хора, които ще гласуват в бъдещо време за подходящия наследник на Неврокопската епархия.

Искането на свещениците от Неврокопската епархия е Светият синод да отложи избора, насрочен за 12 януари. Към синода има изпратени писма от миряни от Благоевград и Сандански, както и подписка от 500-600 подписа, които също искат отмяната на този избор.

Според отец Владко Тасков искането е само да се проверят изборните книжа, защото в тях се вижда, че не те са подписани от всички избиратели. "А ако са подписани, е редно да се провери с какви подписи се е случило това, защото в Неврокопската епархия се чертае бъдещето на енориите и децата ни", каза още отец Владко Тасков и подчерта, че не може незаконно действие да роди благодатни ползи за бъдещето на енориите.

"Има и искане за проверка на дейността на Епархийския съвет, където е трябвало да извадят на показ какви са решенията относно действията за бъдещето на епархията, както и да се разгледа "догматичното й състояние", категорични са свещениците от Неврокопската епархия, който настояват само и единствено да се спазва уставът на Светия Синод.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес