Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сухиндол и Павликени на протест срещу изграждането на завода за боклук

08 януари 2022, 07:52 часа • 6952 прочитания

Срещу изграждането на завод за горене на отпадъци в община Павликени протестират жители на общините Сухиндол и Павликени. Подписката е организирана от Сухиндол ИНФО (www.suhindol.info) и е адресирана до Парламента, Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и кметовете на Сухиндол и Павликени.  

Според несъгласните с проекта, той носи опасност за допълнително замърсяване на въздуха, водите и почвите.  

"Ние, гражданите, настояваме за забрана на нови и текущи инвестиционни предложения, свързани с изгарянето на RDF отпадъци на територията на община Павликени. Всички икономически политики на ЕС изключват изгарянето, като метод за използване на отпадъците, което със същата сила важи и за Община Павликени. Тя също е член на Европа.", пише в подписката.  

С настоящата подписка организаторите уведомяват, че ще предприемат всички възможни законни мерки, за да защитят правото си на достоен живот и чиста околна среда. Категорично отхвърлят всякакви административни решения, застрашаващи живота и здравето на жителите на община Павликени, община Сухиндол, и на околните населени места. Не приемат никакви доводи в защита на инвестиционни намерения, свързани с отпадъци, за сметка на живота и здравето на населението.  

Те предпочитат общините им да се развиват като модерни такива, привличащи инвеститори с производства като: текстилна, шивашка, хранително-вкусова промишленост, машиностроене и др. и да бъдат туристически дестинации.  

Инсталациите за горене на отпадъци и площадките/контейнерите за складирането им обричат нашите населени места на упадък, повличащ след себе си хора и природа. Дейностите с отпадъци са източник на замърсители, като диоксини и фурани, определени тежки метали /доказано канцерогенни замърсители/, разтревожени са те.

Още: Заводът за горене на боклук няма да е в София, а в Стара Загора

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес