Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ССБ към съдиите и всички юристи: На 14 декември, от 17.30 часа пред Съдебната палата

13 декември 2015, 20:03 часа • 7785 прочитания

Съюзът на съдиите в България (ССБ) проведе днес извънредно заседание за изработване и приемане на стратегия за подкрепа на съдебната реформа чрез конкретни действия от страна на съдийската общност.

ССБ призова магистратите към три действия, считано от утре, 14 декември: 

Съдиите - независимо в коя съсловна организация членуват, да изразят съпричастност към необходимостта от действителна съдебна реформа, като поставят върху тогите си знака на везната, олицетворящ справедливостта.

Председателите на съдилищата в страната и съдиите да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември 2015 г. (сряда) като организират в сградите на съдилищата срещи - дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право за обсъждане на практическата значимост на законодателните промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата. 

От Съюза на съдиите приканват съдиите и всички български юристи от различните гилдии в понеделник 14 декември 2015 г. от 17. 30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София заедно да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.

Миналата седмица съдии обявиха намерението си да се съберат пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа. Междувременно беше насрочен протест под наслов "Маршът на свободните! За независимо правосъдие!" с искане за реформиране на съдебната система.

Тържествено, сякаш ще решават съдебно дело, съдиите на България излязоха вечерта на 11 декември пред събрали се граждани при Съдебната палата в София. Самата палата беше заключена - знак за "заключената" съдебна реформа. Съдиите бяха водени от председателя на ВКС Лозан Панов. По закон те нямат право да протестират - затова и събитието с тяхно участие беше обявено като консултация с гражданите за съдебната реформа. Въпроси и отговори обаче нямаше - имаше само решимост за промяна.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес