Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спомняме си за великия Георги Калоянчев

18 декември 2013, 22:23 часа • 31231 прочитания

Точно преди една година българската театрална сцена осиротя. Безсмъртният Георги Калоянчев ни напусна. Легендарният артист забавляваше  цели няколко поколения  със своя огромен талант и усмивка. 

Георги Калоянчев бе от най-могъщите актьори и неговият живот бе театъра и киното, а този живот продължава, дори и след финалните надписи и стихването на аплодисментите. Във филмовата си кариера има над 50 заглавия и макар да е по-популярен като комедиен актьор, Калоянчев има уникални драматични превъплъщения, като това в ролята на Езоп от едноименния филм от 1971-а година. 

Именитият актьор  остава запомнен с големи роли в "Големанов" на Ст. Л. Костов, "Сако от велур" и "От другата страна" на Станислав Стратиев, "Дървеница" на Маяковски, "Ревизор" от Гогол, "Неудържимият възход на Артуро Хи" от Брехт, "Старчето и стрелата" от Никола Русев и други. 

Незабравими са и  образите му  в "Специалист по всичко” (1962), “Вълчицата”, “Инспекторът и нощта”, “Най-дългата нощ” (1969), “Привързаният балон” (1969), “Нощните бдения на поп Вечерко” (1981), “Бон шанс, инспекторе!” (1984), “За къде пътувате?” (1990). 

Най-популярния образ, който изиграва определено е на бай Ганьо във филма на Иван Ничев от 1990 г. “Бай Ганьо заминава за Европа". 

Специално за 60-годишнината му Георги Данаилов пише пиесата "Господин Балкански", в която Калоянчев играе дълги години на сцената на Сатирата.

Обичан и почитан от своята публика, колеги и приятели, Георги Калоянчев ще остане завинаги в сърцата ни със  харизматичното си присъствие на театралната сцена и на големия екран! 

Поклон! 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес