Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&P прогнозира срив в еврозоната

26 септември 2012, 11:53 часа • 4110 прочитания

„Стандарт енд Пуърс” преразгледа своята прогноза за икономиката на еврозоната в посока надолу. Според анализаторите на рейтинговата агенция, годишният БВП на валутния съюз ще падне на 0.8%, а през следващата година еврозоанта я очаква стагнация, пише вестник “РБК Дейли”.

Още през юли „Стандарт енд Пуърс” очакваше БВП на еврозоната да падне на 0.8% за 2012 г., а през 2013 г. да отбележи малък ръст – 0.3%.

„Текущите икономически индикатори говорят за слабост на Европа. Цифрите потвърждават, че регионът е навлязъл в нов период на рецесия”, каза главният икономист на агенцията за Европа Жан-Мишел Сикс.

Анализаторите на агенцията обръщат внимание на това, че икономическата ситуация е различна в зависимост от държавата. Например малките европейски държави - Швейцария, Швеция и Белгия – ще успеят добре да се противопоставят на кризата, докато ситуацията в редица проблемни държави в региона само се влошава.

Според „Стандарт енд Пуърс” пред еврозоната все още строят два сериозни проблема – намаляване на производството и недостиг на финансиране за частния сектор.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес