Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следи от експлозиви в разбилия се самолет на Качински

30 октомври 2012, 11:55 часа • 7280 прочитания

Следи от експлозиви са били открити неотдавна от полски експерти върху останките от полския президентски самолет, който се разби през април 2010 г. в Смоленск, Русия, съобщава консервативният всекидневник "Реч посполита", предаде БГНЕС.

"Изследванията потвърдиха присъствието на следи от тротил и нитроглицерин върху 30 седалки. Тези вещества бяха открити и върху свръзката между пилотската кабина и крилото", съобщава полското издание. Според хипотеза на експерти, цитирани от "Реч посполита", следите от експлозиви може да идват от неизбухнали снаряди, каквито има много в област Смоленск (Западна Русия). В района се водеха тежки сражения по време на Втората световна война.

Говорител на Полската военна прокуратура, която наблюдава разследването на катастрофата в Смоленск, отказа коментар. Той съобщи, че прокуратурата ще се произнесе по разкритията по обед. Изследвания, направени веднага след катастрофата от руски и полски експерти, изключиха присъствието на експлозиви върху останките от самолета.

"Трябва да получим преди всичко заключенията на прокуратурата, нейната интерпретация, да разберем кой е евентуалният източник на тези открити според вестника вещества. Всичко останало ще зависи от тези заключения", заяви говорителят на правителството Павел Грас пред полската държавна телевизия.

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби на 10 април 2010 г. при опит да се приземи при гъста мъгла в Смоленск. Загинаха всички 96 пътници на борда. Теориите за заговор във връзка с инцидента продължават да се тиражират в Полша.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес