Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Системата ни убива" протестира и в Лондон, на Острова са готови да помагат докрай

05 ноември 2018, 07:30 часа • 5393 прочитания

След като протеста на майките продължава вече 14 дена с последната демонстрация на жълтите павета вчера, "Системата ни убива" регистрира още едно събитие - в Лондон.  

Там 200 българи подкрепиха майките на деца с увреждания. Те се събраха в „Хайд парк”, един от най-големите паркове в централната част на Лондон, известен и като един от кралските паркове. Демонстрацията беше разрешена от кралската паркова охрана.

Галя е оставила две деца в България, едното от тях е с увреждания. Идва в Лондон да работи, защото у нас средствата не стигали. 

"Заминах за чужбина да работя, защото не се справяме, големият ми син сега е личен асистент, с големи мъки", обясни тя пред бТВ. 

Хората разказват и за цели семейства българи, преместили се да живеят в Англия, заради по-добрите грижи за хората с увреждания.

"Детето идва и го взема кола всяка сутрин, и го кара в специално училище, живеят в жилище, което го плаща държавата. Детето има достъп да отиде навсякъде, където пожелае, родителите работят". При въпроса защо не се върнеш в България, той отговори – не, защото тук се интересуват от мен, в България никой не се интересува от мен”, допълни Бистра Христова.

Протестиращите прекараха близо 4 часа в „Хайд парк”. Таксата за протеста са събрали със собствени средства. Готови са на още демонстрации за промяна на системата у нас.

Демонстрации имаше и в Стара Загора. Там хората се събраха в района на мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" и изписаха с телата си думата "Оставка".

А днес протестът в София ще прерасне в автошествие, което ще тръгне в 18:30 часа от Министерския съвет до НДК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес