Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигурните партии в следващия парламент: Проучване

27 септември 2024, 07:43 часа • 1525 прочитания

Седем сигурни формации в следващото Народно събрание, а две - с шанс да преминат бариерата. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на старта на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 пълнолетни граждани.

Електорални нагласи

ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция с 24.8% от всички гласуващи. Битката за второто място остава с неясен край.

ОЩЕ: Доган с по-голяма подкрепа от Пеевски: Проучване

„Възраждане“ отбелязва лек ръст спрямо последните парламентарни избори през юни и се подрежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 15.1% от гласуващите.

Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ се ползва с подкрепата на 8.5% от гласуващите. С изравнени позиции са БСП-Обединена левица и „Има такъв народ“ с по 6.9%.

Формацията около Делян Пеевски „Движение за права и свободи – Ново начало“ се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Под парламентарната бариера остават партията на Радостин Василев МЕЧ, която събира подкрепата на 3,5% и „Величие“ – с 3,4%. Те обаче исмат шансове за парламентарно представителство.

3,9% са заявили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“, но този процент се разпределя между всички формации.

"Политическата криза няма да се реши. Тази предизборна кампания ще е ключова за всички партии, не само защото отиваме на седми поредни избори и хората са много апатични към ситуацията, а и защото има промени в партиите, което прави данните интересни", каза социологът Евелина Славкова в ефира на Нова телевизия. 

"Битката между Пеевски и Доган ще е много интересна и ще се води до последния момент. Така че кампанията ще е от ключово значение при тях. Освен това има притеснение у хората за кого да гласувават в тази общност", коментира още тя.

Избирателна активност

Очакваната избирателна активност според данните от проучването е между 2 - 2.2 млн. души, които биха упражнили правото си на глас.

2/3 от анкетираните смятат, че след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство, докато 19% са на мнение, че „ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори“.

Доверие в институциите

През септември не се наблюдава съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната. Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа, като само 12% от всички интервюирани изразяват положителна оценка за работата му, докато 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, а 70%  изразяват отрицателно мнение. Регистрираме 38% положителна оценка за работата на президента, докато отрицателната е 49%.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес