Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щетите от наводненията продължават да се трупат

07 февруари 2015, 19:47 часа • 15738 прочитания

Щетите от последните природни бедствия в страната до момента надхвърлят 20 млн. лв. Това обяви в Смолян министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Oписването на щетите в цялата страна продължава, като се очаква сумата да нарасне.

Регионите, които най-много пострадаха от бедствията, са област Добрич, област Варна и в Бургаския регион и поречието на река Тунджа. Само там са необходими над 13 000 000 лева, информира агенция "Фокус".

„В Смолянска област до момента щетите само по републиканската пътна мрежа надхвърлят 6 млн.лв.”, посочи Павлова. В същото време свлачища продължават да се активират денонощно в цялата страна, а положението е изключително тежко.

Освен за Смолян оценката за свлачищата към момента в страната е много приблизителна и не е от всички региони. 

Щетите само по пътищата от републиканската мрежа в област Смолян надвишават 2 милиона лева. Това каза за Радио „Фокус” областният управител Недялко Славов. Тези данни са от справка на Агенция „Пътна инфраструктура”. Това е една много сериозна сума, която предизвиква голямо безпокойство.

2015 година ще бъде годината на много свлачища и срутища. Денонощно се активизират все нови и нови и очевидно тази година ще е такава, обясни министърът. 

До 26 март ще се събират заявления за финансиране за дейности, свързани с мерки. Те трябва да бъдат предприети в резултат на бедствията и наводненията и тогава ще подадат една цялостна апликационна форма към фонд „Солидарност” в Европейската комисия и ще разчитат на европейската солидарност, тъй като средствата в бюджета са крайно недостатъчни за цялостно решение на проблемите.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес