Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има информационна кампания що е то електронно правителство

07 април 2013, 13:27 часа • 5913 прочитания

Тепърва има много работа, докато можем да говорим за единно електронно правителство. Защото в момента много министерства предлагат електронни услуги, но предлаганото от тях досега не е обединено в единна система, заяви министърът на е-правителството Роман Василев в предаването на БНТ „Неделя x3”.

В момента тече ревизия на направеното дотук по проекта за изграждане на електронно правителство в България. Министър Василев беше категоричен, че постигнатото досега ще бъде надграждано, ще бъдат използвани данните от първоизточника (като например системата на ЕСГРАОН – тази, която раздава ЕГН-тата) и няма да бъдат хвърляни пари за създаването на нови системи при вече съществуващите.

Масово не се знае какво означава „електронно правителство”, сочи анкета, цитирана в предаването на БНТ. Скоро ще има информационна кампания какво представлява електронното правителство, какви услуги вече се предават в неговите рамки, как те облекчават работата на всеки гражданин. Ще има и информация за услуги, които тепърва ще се пуснат в действие.

Към новото министерство се гледа със скептицизъм от обществото, но според министър Василев колегите му в Министерския съвет оказват подкрепа и са готови да помогнат с каквото могат.

Изграждането на електронно правителство беше посочено като приоритет на служебния кабинет. Проектът дори беше отделен в отделно министерство.  До този момент проектът се движеше от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. (МТИТС).

Електронното правителство обобщава информационните и комуникационни технологии от правителството. при общуване с предоставяне на услуги на гражданите. Основна цел на е-правителството е подобряване на ефективността на работа и качеството на услугите, предоставяни от изпълнителната, съдебната и законодателната власти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес