Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шестимата от ВСС, поискали отстраняване на Гешев, получили призовки от прокуратурата

25 май 2023, 11:42 часа • 1653 прочитания

Шестимата членове на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, които поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, са получили призовки да се явят пред държавното обвинение. Това стана ясно от изказване на един от вносителите на предложението - Гергана Мутафова, пред Пленума на ВСС на днешното заседание.

Тя попита Иван Гешев дали във Върховната касационна прокуратура е образувано досъдебно производство по глава първа от Наказателния кодекс - за престъпление срещу републиката, вредителство, диверсия и други престъпления срещу държавата.

Мутафова каза, че в медиите има информация, която касае членовете на Прокурорската колегия „заради призовките, които получаваме да се явим в прокуратурата". Освен това попита как ВКС се е самосезирала.

Гешев отвърна, че е в отпуск и членовете на колегията могат да получат цялата информация в рамките на процедурата пред ВСС и документите от прокуратурата ще бъдат приложени официално.

"Не ми е известен предметът за проверката, но при разпита ми не съм питан за вредителство, за диверсия. Предполагам, че най-вероятно не е с такъв предмет проверката. А защо вие сте получили призовки и за какво - това е преценка на всеки наблюдаващ прокурор", каза той.

Днес Пленумът на ВСС взе решение да открие процедура по освобождаването на Гешев, като с 14 гласа „за“ прие, че искането за отстраняването му е допустимо.

ОЩЕ: Дали Гешев ще повлече и Борисов, падайки от скалата?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес