Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С близо 7 млн. лв. подобряват системите за работа на влаковете

28 октомври 2021, 15:14 часа • 2052 прочитания

С близо 7 млн. лева трябва да се създаде в България система за управление на влаковата работа. Възложител на поръчката е ДП „Национална железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). За изпълнител след проведен конкурс е избран консорциум между фирмите „Иновейтив Меритайм Сълюшънс“ ООД и „ТехноЛогика“ ЕАД.

Целта на заданието, както е обяснена в документацията, е да се подобри планирането и управлението на влаковата работа, а и да се внедри политиката на Европейската комисия за изграждане на телематични приложения в Транс-европейската конвенционална железопътна система.

Предстои изцяло да се автоматизират процесите по планиране, прогнозиране, управление и отчитане, изчисляване на инфраструктурни такси, водене на статистика и подготвяне на данни за анализ в НКЖИ.

Системата ще дава възможност да се получават и създават справки в зависимост от пълномощията на съответните й потребители.

В момента НКЖИ има три отделни системи за изготвяне на статистически данни и фактури - за събиране на данни за движението на влаковете; за генериране на разписания за влаковото движение; сбор от формуляри за Excel за генериране на данни за фактуриране, става ясно от документацията по поръчката.

Липсата на интеграция между тези системи води до прекомерна административна работа, която създава ненужни грешки. Освен това системата е достъпна само на няколко места в железопътната мрежа. Това пък налага значителни количества информация да се събира по телефона, костваща неприемливо количество грешки.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес