Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Парите трябва да отидат за подготовка на летателен състав

20 юли 2024, 11:06 часа • 2118 прочитания

Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Не техника, а хора

Според президента въпросът не е това след няколко години да имаме техника за гасенето на пожари, а трябва да има подготвени хора. „Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Още: Повече от 130 военни гасят пожарите в страната

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Малко технически състав

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.

„Затова вместо да даваме стотици, стотици милиони за нова техника и да чакаме още 15 години или да внасяме отвън екипажи, това са огромни разходи, нека минимална част от тези пари да отидат във ВВС, в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката. Догодина да имаме повече вертолети. И най-вече за хора. Ние оставаме без инженерно-технически състав, без летателен състав. Нека тук да бъдат насочени усилия“, призова Радев. Президентът призова Министерски съвет и Народното събрание да вземе решение в тази посока: „С минимални средства, максимален ефект!“

Още: Единодушно депутатите задължиха служебния кабинет да подпомогне пострадалите от пожарите

Той подчерта, че най-ефективното средство за борба с пожарите в първите часове в пресечена местност са хеликоптерите.

Воден

Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от село Воден, който пострадаха от големия пожар. „Българинът цял живот гради дом и загубата на този дом е истинска трагедия“, отбеляза Радев.

„Именно сега трябва да покажем и съпричастност, и помощ максимално и бързо и в максималния възможен обем. Това е признак и за държавност, и за зрялост на нашето общество. Апелирам всички към съпричастност“, каза президентът в Община Болярово, Ямболско.

Още: „Възраждане“ иска президентът да свика КСНС заради пожарите

Голям пожар обхвана село Воден в сряда, огънят обгради селото от всички страни. Първоначално не беше оказана адекватна помощ на местните жители, поради което те не знаеха как да реагират. По чудо няма човешки жертви, но част от домовете на воденчани изгоряха. 

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес