Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роман Василев напуска прокуратурата

12 юни 2014, 11:26 часа • 12489 прочитания

Бившият заместник-градски прокурор, а сега редови обвинител в апелативната специализирана прокуратура Роман Василев напуска системата, предаде БТА.

Очаква се днес ВСС да гласува заявлението му да бъде освободен от заеманата длъжност "прокурор" в Софийска градска прокуратура, което той е подал.

Един от скандалите, при който името на Василев нашумя, е свързан с ареста на бившия военен министър Николай Цонев. При задържането му Василев ръководеше акцията, когато на Цонев бяха поставени белезници в сградата на Военномедицинската академия. Бившият министър беше накаран да коленичи, а в реплика към него по време на задържането Василев използва словосъчетанието "абсолютен престъпник".

Точните думи на Василев към Цонев бяха "Тъй като си абсолютен престъпник, на колене".

Впоследствие Софийският апелативен съд оправда Николай Цонев. Той бе оправдан по делото за злоупотреба със служебно положение, във връзка със закупуване на машина за изграждане на метални конструкции.

Срещу Цонев се водеха общо четири дела. През 2012 година той бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по други две дела. На 1 юни 2012 г. Върховният касационен съд го оправда по обвинение за длъжностни престъпления от преди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Бившият военен министър бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки - консерви "Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси "Чавдар", двигатели за "Шкода" и авиотехника. Две седмици по-късно, върховните магистрати оправдаха Цонев и по второто дело за длъжностно престъпление, по което бе обвинен, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Срещу него се водеше и дело за даване на подкуп, по което Цонев също беше оправдан.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес