Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Репортери без граници”: Обяснението на Нова тв за карикатурите е гротескно

17 април 2016, 12:20 часа • 8475 прочитания

Международната организация за свободата на словото "Репортери без граници" определи свалянето на карикатурите на художника Чавдар Николов от сайтовете на "Нова броудкастинг груп" като "неприемлив акт на цензура", а обяснението на медията като „гротескно”.

"Нова телевизия" твърди, че карикатурите са премахнати, защото договорът на Николов е прекратен, но изглежда, че това е случай на политическа цензура след като последната му карикатура осмя премиера Бойко Борисов, подкрепил публично група престъпници, които преследват мигранти, за да ги върнат в Турция", пише организацията в позицията си по случая, предаде Mediapool.

"Ръководството на една медия има задължение да осигурява независимост на журналистите. "Твърдението на Дидие Щосел (изпълнителният директор на "Нова тв"), че става дума просто за прекратен договор, е гротескно. Медиите трябва да участват в демократичния дебат, който включва и подобни карикатури. Свободата на словото не се свежда до сухи формули. Невероятно е, че трябва да напомняме на медиите да я съблюдават", заявяват от „Репортери без граници”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес