Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа помощ на кучето при отравяне

14 октомври 2019, 07:45 часа • 17560 прочитания

Най-често при опит за отравяне на животни недоброжелателите използват антифриз. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз в Бургас. По думите му при някои животни антифризът може да подейства драстично.

„В повечето случаи се получават само частични отравяния, замайване, а след известно време животните се стабилизират, както се казва „от само себе си“. Ако кучето е домашно, шансовете му да оцелее не са никак малки, но стопанинът трябва навреме да се обърне към обслужващ ветеринарен лекар“, отбеляза д-р Конов. Според него най-доброто, което може да направи стопанинът при съмнение за отравяне на домашния любимец преди да се обърне към ветеринар, е да предизвика повръщане.

„Първото, което може да направи, е да даде от 5 до 10 милилитра спринцовка с кислородна вода в устата на домашния любимец. Може да използва и течни мазнини – олио или зехтин, които в по-голямо количество – 20, 30 до 50 милилитра, също могат да предизвикат повръщане“, каза още ветеринарният лекар. Той добави, че установяването на отрова става единствено чрез лабораторни изследвания.

„Трябва да се вземе проба от мястото, където има съмнение, че има разпространена отрова и тя да се изпрати до лаборатория, която може да извърши съответното изследване. Такива лаборатории има в Сливен, Стара Загора и София. Ветеринарните лекари знаят къде са и могат да съдействат за изпращането им. Пробата може да бъде взета от всеки стопанин. Ако е храна – готова примамка, пробата може да се вземе с найлонова торбичка и ръкавици, а ако е разлята върху повърхност – с гъбичка или сюнгер, с който да се попие и отново да се изпрати. Каквито и съвети да дадем за цвят, за мирис, те ще бъдат несъстоятелни, защото тук се крие и субективен фактор – човек понякога си въобразява и може да се стигне до погрешни заключения и съответно погрешни действия“, каза още д-р Конов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес