Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест и контрапротест: Свещеници и миряни едни срещу други (СНИМКИ)

12 март 2024, 10:10 часа • 1757 прочитания

Протест и контрапротест се проведе пред Светия синод.

Причината - отмяната на наредбата за избор на митрополити. Неясно е дали ще бъде установена нова процедура за водач на епархията в Сливен. Спорът се фокусира върху спазването на устава на църквата.

ОЩЕ: Свещеници от Сливен на протест пред Св. Синод

Очаква се пред днешния ден митрополитите да вземат решение относно отмяната на наредба от 24 февруари 2024 г., която лиши миряните от правото да участват в избора на двамата епископи, от които синодът ще избере митрополит.

"Ние от Сливенска епархия сме събрани на молитвено бдение, а не на протест. Ние не сме тълпа, ние сме народ Божий", каза отец Радослав Величков, свещеник в храм "Успение Богородично" в Бургас.

Снимки: БГНЕС

Казусът

Светият синод касира резултатите от избора на епархийските избиратели за кандидати за сливенски митрополит. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от 10 предложения. Светият синод обаче касира този избор и прие промени в наредбата, според която трябва да бъде избран нов сливенски митрополит. С това свое решение предизвика напрежение сред духовниците. Един по един различни митрополити започнаха да оттеглят подписите си под решението на Светия синод.

Само 6 дни по-късно синодът отмени този вот, като насрочи за 13 март, в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", да се състои нов избор за Сливенски митрополит на мястото на починалия в началото на януари Йоаникий. При това при променени правила.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес