Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Станчев за списъка на „Миротворец”: Има убити и изчезнали хора

21 юли 2023, 07:57 часа • 9372 прочитания

Списъкът на „Миротворец“ не прави чест на Украйна. Идеята му е да се търсят такива хора в страната, който са против Украйна. Той е забранен през 2016 г., но след това пак се появи. Има изчезнали и убити хора от този списък. Това каза проф. Михаил Станчев в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Украинското посолство: Сайтът "Миротворец" е независим информационен ресурс

Относно имената на български граждани в списъка на „Миротворец” и попитан има ли заплаха за тях, професорът каза, че по принцип има заплаха за тях, ако се погледнат други подобни случай. „Най-голямата заплаха за тях е, че повече няма да бъдат пуснати в Украйна“, каза той. 

„Не се знае кой съставя този списък. Говореше се, че той се попълва с помощта на полицията и службите, но след това тази информация е била опровергана. Този списък трябва да бъде забранен“, категоричен беше проф. Станчев.

Журналистът Асен Генов заяви, че голяма част от българите в този списък са се появили в него още през 2018 г., а други през февруари тази година. „Чак сега се стигна да се говори за това“, каза той. 

„Огромният процент от загиналите хора от този списък са украински или руски граждани“, заяви Генов и добави, че според него заплаха за българските граждани от списъка няма.

ОЩЕ: Митов: Списъкът "Миротворец" не е за отстраняване на хора, проблемът е в личните данни (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес