Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден паметник на културата у нас, тънещ в разруха

20 юни 2018, 12:00 часа • 8910 прочитания

Още една сграда – паметник на културата у нас тъне в разруха, а собствениците й нямат намерение да я реставрират. Става въпрос за красивото здание на ул. "Преслав" 24 във Варна, в което преди години се помещаваше "Софийска банка". Информацията е потвърдена от фирмата, която е трябвало да рестраврира паметника на културата. Това изглежда няма да се случи, въпреки разрешението за реконструкция от март месец тази година, пише "Дневник".

Според главния архитект на Варна от тук насетне Община Варна е с вързани ръци и не може да направи нищо, за да спаси сградата, тъй като вече тече 3-годишният срок, в който трябва да започне реставрацията, издадени са строителните книжа и има ясни собственици.

Идеята била в сградата да се помещава офис център. Собствениците, които са трудни са откриване по думите на общинските работници, са дружеството "Оувърсийс девелопмънт" ООД, регистрирано в края на 90-те години във Варна от двама гръцки съдружници - Алексия Анастасия Бодуроглу и Язон Корбетис.

Снимка: Andari

У нас фирмата се представлява от Живко Железов, съсобственик в дружеството "Фрибул", което е изготвило проекта за реставрация на някогашната "Софийска банка". Според главния архитект на Варна получаването на строителното разрешение за превръщането на сградата в офис център е било спекулативно и е имало единствено целта да вдигне цената й с оглед на евентуална продажба.

Според проверка на "Дневник" рушащата се сграда се продава за около 1.4 млн. лв., като преди издаването на строително разрешение за реконструкцията й тази цена е била под 1 млн. лв.

Сградата на бившата "Софийска банка" е построена в неокласически стил през 1922 г. от архитект Дабко Дабков, който е автор на едни от най-красивите сгради във Варна – тази на Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел "Лондон" и др.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес