Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолози: Новина е, че в София ще има балотаж

27 октомври 2019, 22:55 часа • 2695 прочитания

Новостта в София е, че ще има балотаж, каза пред БНР политологът Антони Тодоров. Според него Борис Бонев е изненадата в София.

„Балотаж в София е нямало от 2005 г. Изненада е успехът на Борис Бонев. Това е резултат на една дълга работа. В София има шанс за един несъмнено нелесен избор за втория тур, но един много силно натоварен политически избор. София е емблемата на политическата хегемония на ГЕРБ в страната. Изборът за районни кметове – от 24 районни кметове от ГЕРБ са 21. В някои от тях ГЕРБ спечели на първи тур на предишните избори. Имаме конфигурация на политическа хегемония, която продължава дълго. Проблемът е в това, че дългото отстояване на тази конфигурация съдейства за развитието на най-разнообразни форми на политическа корупция. Такава хегемония е опасна дори за самата партия, която е успяла да я постигне“, каза Антони Тодоров.

Според него има промяна в обществото: „Започва да се разчупва един дълго стоял модел“.

Политологът Петър Чолаков изказа мнение, че ерозията в ГЕРБ е започнала да настъпва около „Апартаментгейт“. Има разколебаване в позициите на ГЕРБ в сравнение с 2015 г., смята политологът.

30 години левицата не може да счупи каръка в София и няма червен кмет, подчерта Чолаков и добави:

„От самото начало имаше индикации от Мая Манолова специално към „Демократична България“, че се търси възможно партньорство при евентуален втори тур. Беше загатнато това“.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес