Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полет само за ваксинирани - какво казва символът на авиобизнеса в България

11 декември 2020, 11:30 часа • 9369 прочитания

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, но с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, причиняващ болестта COVID-19, преди да излетят.

Обнадеждаващите новини за надеждността на ваксините даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни, че скоро ще могат да възобновят спрените самолетни дестинации.

В Австралия шефът на Qantas, най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че щом се появи противовирусна ваксина за масова употреба, представляваният от него авиопревозвач вероятно ще изисква от пътниците да я използват, преди да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Важи ли това за България и обмисля ли националният превозвач Bulgaria Air въвеждане на подобни мерки? 

От пресцентъра на компанията заявиха пред репортер на Actualno.com, че към момента не е обсъждан вариант за изискване за задължителна ваксина срещу COVID-19 при пътуващи от и до България. 

Според информацията, която получихме, представители на превозвача не са участвали и в разговори за въвеждане на т.нар. ваксинационен паспорт. Припомняме, че за разговори в тази посока вече има неофициално потвърждение и от българска страна. Съгласно информация в отговор на коментар в социалните мрежи от страна на Бургаското летище, от International Air Transport Association (IATA) обсъждат да бъде предложено създаването на "пътнически паспорт", чиито притежатели трябва да са ваксинирани, за да може да използват въздушния транспорт. От Bulgaria Air обаче отричат да са участвали в подобни разговори.

От пресцентъра на пропуснаха да напомнят, че националният превозвач е първата авиокомпания на нашия пазар, която въведе в експлоатация нова, модерна UV технология за дезинфекция на помещенията преди всеки полет.

ИСКАШ ДА СЕ ВАКСИНИРАШ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес