Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подписка в Интернет спасява Природен парк Странджа

28 януари 2014, 17:49 часа • 48748 прочитания

Близо 10 000 души вече са се подписали в подкрепа на инициативата „Запазете Природен парк Странджа”. Апелът, който е отправен към Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, съществува от 24 януари.

Организаторите очакват поне 100 000 души да подкрепят инициативата, с която целят да защитят южното Черноморие. В подписката те отбелязват, че за тази цел са необходими законодателни промени, които да гарантират, че общи устройствени планове няма да бъдат прилагани без предварителна екологична оценка. Организаторите настояват от европейските институции да упражнят контрол над българските власти, за да бъде защитена природата.

"Тази пробойна в правото трябва спешно да бъде запушена, тъй като прецедентът да се приемат планове без екологични оценки съвсем лесно може да се повтори по цялото Черноморие и по всички планини, посочват в призива си организаторите на подписката. - Очакваме да засилите и натиска към българските институции за ефективното възприемане на директивите, свързани с опазването на общоевропейското природно богатство, и ефективен съдебен контрол. За пореден път Ви призоваваме да направите преглед на порочните практики във Върховния административен съд, който с разглежданото решение показа най-пълно незачитане на общоевропейското ни право. Този ключов съд досега генерира огромно обществено недоверие”.

Пълния текст на подписката може да прочетете тук!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес