Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планират регистър на производителите на ракия

08 юни 2017, 09:58 часа • 2258 прочитания

Управляващите пак се заеха с окончателното регламентиране дейността на собствениците на казани за ракия. Това се разбира от проект на Наредба за регистъра на лицата, които извършват дейности с дестилационни съоръжения.

Воденето на такъв регистър бе разписано в поправките на Закона за виното и спиртните напитки, които бяха приети в началото на годината.

Основен мотив за въвеждането на регистъра е опит за намаляване на нерегламентираното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки в обекти, които не отговарят на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН) и Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и за да се създадат възможности за по-добра проследимост на тези обекти. Обект на регистрация ще са собствениците на казани за ракия, т.е. лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне или предлагане на дестилационни съоръжения за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки, предаде БГНЕС.

Регистърът ще е публичен и ще се води от Министерството на икономиката. Не е предвидена такса за регистриране и няма конкретни изисквания към субектите, които да утежнят тяхната работа при вписването им в публичния регистър. С приемането на Наредбата за функционирането на Регистъра ще се постигне засилване на контрола по отношение производството на напитки, които отговарят на изискванията на европейското и националното законодателство, по-голяма защита на потребителите, прозрачност на пазара и честна конкуренция, смятат от Министерството на икономиката.

Приемането на Наредбата от правителство се очаква да стане до месец, след което ще започне и регистрирането на собствениците и вносителите на казани за производството на ракия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес