Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планира се трамваите по протежението на бул."Македония" също да се движат по "зелени" релси

18 август 2015, 11:57 часа • 7688 прочитания

Заместник - кметът на Столична община с направление "Транспорт и транспортни комуникации" Любомир Христов заяви, че се планира по протежението на бул. „Македония” трамваите също да се движат по „зелени” релси.

„Зелените релси” са част от реконструкцията на пл. „Руски паметник” и в резултат на реорганизацията, която беше направена, свързана с преместването на трамвайното трасе от страната на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев” като двустранно движение, е изпълнена конструкция на трамвая, която позволява да се затреви и да се направи т.нар. „зелено” трамвайно трасе”, обясни той пред „Фокус“.

По думите му, този участък е първият етап от бъдещата реконструкция на бул. „Македония”, по чието протежение се планира да бъде изпълнен също такъв тип конструкция със „зелен” трамвай, като част от обща пешеходна паркова зона, която ще се развие в участъка между пл. „Македония” и пл. „Руски паметник”.

„В момента се разработва проектът за реконструкцията на трамвая от кв. „Княжево” до Съдебната палата и етапът, който споменах, е част от този цялостен проект, който предстои да бъде финансиран по програма „Региони в растеж”, допълни Христов.

Той заяви, че  „зелените релси” има в редица европейски градове, като подобен тип решения са част от подобряването на градската среда.

„Винаги е хубаво, когато в един голям, съвременен град може да бъде намерено решение, което да позволи озеленяване на участъци, както и развиването на нови паркови зони. Това е основното предимство на подобрен тип конструкция или подобен тип решение, тъй като само по себе си то е доста сложно и като изпълнение, и като поддръжка в последствие. Тревата трябва да бъде напоявана, поливана, косена и поддръжката е сложна”, посочи Христов.

„Зелените” релси са част от общия проект за реконструкция на района и за тях няма отделно обособено остойностяване.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес