Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Павлова предупреди - пет големи области изобщо не са готови за зимата

14 ноември 2014, 08:28 часа • 13834 прочитания

На този етап нещата в правителството са подредени. Не знам защо френският посланик г-н Касвие Лапер дьо Кабан се опасява от структурата и от отговорностите по европейските въпроси. Така регионалният министър Лиляна Павлова коментира думи на Дьо Лапер, който изрази учудване, че толкова много хора в правителството се занимават с евросредства, включително двама вицепремиери.

В момента в моя ресор има две неработещи министерства – регионално развитие и инвестиционно проектиране. Тепърва трябва да поправя това, посочи Павлова.

Имаме за цел до 2020 година да завършим АМ „Хемус”. Затова подготвяме законопроекта за отчуждаванията – иначе по сегашното законодателство нещата вървят много трудно, подчерта Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Парите за зимно почистване са хвърлени за рязане на храсти през лятото. 10 млн. лева са отишли за това, коментира регионалният министър. Има изрязани храсти, но не където е важно – по магистралите и проходите. Ще направим проверка, но сега основната цел е да се подготвим някак за зимата, заяви Павлова. София област, Перник област, Плевен, Стара Загора плюс Смолян категорично не са готови за зимата. Най-критично е състоянието на АМ „Люлин” и АМ „Струма” – там има над 50% недостиг на луга и химикали, твърди министърът.

Стана ясно, че ще има и ново правило – шест часа преди снеговалеж на 200 точки в България да има подготвени снегорини, които да е ясно, че ще работят. Ако във вторник, 18 ноември, някоя фирма не е подготвена по тази схема, започваме да санкционираме, закани се Павлова. Планираме да стъпим на прогнозата на БАН за изпълнението на стратегията, добави министърът. И каза още, че и това правителство ще търси средства за рязане на храсти на правилните места.

Засега не се планира при АМ Хемус да има отделни такси – едва 2018 година може да се въведат, но ще е цялостна промяна – с електронни винетки и система за цялата магистрална мрежа, заяви регионалният министър. Възложила съм да се види може ли да има друго решение, освен 13 километра тунел по АМ „Струма”, коментира още Павлова по друга гореща магистрална тема. До 2020 година трябва да има готово и построено решение – дотогава е срокът за отпускане на средства от ЕС, каза министърът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес