Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Панов: Ако съдът е черният дроб, то обществото ни страда от тежка цироза

10 юни 2017, 13:02 часа • 2005 прочитания

Ако съдът е черният дроб в обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите, което ще изслуша 27-те кандидати за Висшия съдебен съвет.

Поради липса на кворум заседанието започна с един час закъснение. От всички над 2200 съдии в София се събраха над 500.

"Оздравяването минава през връщането на доверието в справедливостта, преди това ние съдиите трябва да докажем, че сме способни да се борим срещу несправедливостта", каза Панов.

"Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура. Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си", даде пример Панов и продължи с думите, че непоносимият макроклимат задушава съдията.

По думите му свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме.

"Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията, заяви още Панов.

Съдиите ще гласуват за 27 кандидати от различни нива на органите на съдебната власт. Общото събрание се провежда в две последователни съботи и ще бъде излъчвано в реално време чрез интернет сайта на ВСС в рубриката „Общо събрание на съдиите за избор на членове на ВСС – онлайн“.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес