Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отнемат разрешителното за заустване на отпадни води на мандра в Маноле

01 май 2020, 16:13 часа • 6246 прочитания

Процедура по отнемане на разрешително за заустване на отпадъчни води на млекопреработващо предприятие, запонча Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) - Пловдив. Действията са предприети във връзка с извършени нарушения на Закона за водите. Констатирани са и неточности в условията в издаденото разрешително на предприятието, като е допуснато и замърсяване водите на река Черна при село Маноле, област Пловдив.

Припомняме, че в рамките на по-малко от 2 месеца, от представители на медиите и от местни жители бе сигнализирано за неколкократно замърсяване на водоема. От 03.03.20 г. досега са извършени 5 проверки от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив. 3 пъти са взимани проби съвместно от БДИБР и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС.

При извършените проверки и анализ на водни проби бе установено следното:

Незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от предприятие за производство на млечни продукти.

Превишаване на емисионните ограничения, определени в разрешителното за заустване на отпадъчните води от предприятието в река Черна, издадено от БДИБР.

Замърсяване на река Черна по биогени (азотни и фосфорни показатели), когато предприятието извършва производствена дейност.

Във връзка с констатираните нарушения на Закона за водите към момента са в ход две административно-наказателни процедури. РИОСВ – Пловдив е издавала наказателни постановления на дружеството и през 2017 г. и 2018 г. на стойност съответно 4 000 лева и 5 000 лева. Дадено е предписание за реконструкция на пречиствателното съоръжение на обекта с изграждане на второ стъпало за пречистване. Освен това, РИОСВ – Пловдив е сезирала Областна дирекция „Безопасност на храните“ (ОДБХ) относно установено освобождаване на суроватка, като остатъчен продукт от производствения процес на дружеството в околната следа, за да предприемат действия като компетентен орган.

Пловдивската еко инспекция ще предприеме и действия по уведомяване на прокуратурата за установените случаи на замърсяване на река Черна, във връзка с проявения значителен обществен интерес.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес