Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От паметника на Незнайния воин започнаха празненствата за Трети март

03 март 2014, 11:43 часа • 24891 прочитания

От паметника на Незнайния воин в София започнаха празненствата по повод националния празник Трети март. Българският трибагреник вече се вее в центъра на столицата и отбелязва 136 години от Освобождението на България. Венец в памет на загиналите беше положен от името на президента Росен Плевнелиев и от председателя на Народното събрание Михаил Миков. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите. Прозвучаха и 20 артилерийски салюта. Пред паметника на Незнайния воин се събраха много граждани, общественици, дипломати, политици и духовници.

По повод Националния празник, в 12,00 часа ще се извърши тържествена смяна на караула пред Президентството, a от 12,30 в зала "България" започва съвместен празничен концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония.

Междувременно стана ясно, че има истински бум в търсенето на български знамена за Трети март. Освен пред сградите на държавните институции, все по-често на националния празник българи закачат родния трикольор по прозорците и терасите на жилищата си. Точно българското знаме превърна една юристка в съвременната Райна Княгиня, съобщи Нова телевизия.

Нейните ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас. Колкото и странно да звучи, тя никога не е учила за шивачка. Завършила е право. Атанаска Велчева е известна в Първомай като Райна Княгиня, защото от 20-години шие българските знамена и с това издържа семейството си.

"Това е емоция. Не е просто работа. Емоция е да шиеш българското национално знаме. Има голяма тръпка. Не е просто да се шие нещо каквото и да е", категорична е Атанаска. За този 3-ти март признава, че не може да смогне с шиенето на трибагреници. Огромният интерес към националния флаг за нея е знак, че у българина се възраждат патриотизмът и бунтарският дух.

Най-голямата й мъка е, че в момента у нас се продават български знамена, произведени в Китай, на които нито цветовете съответстват на стандарта, нито детайлите по него. Шиенето на родното ни знаме се прави по строги правила. Всеки един детайл е уточнен със закона.

Жената, отказала се от адвокатството, за да стане шивачка, признава че напоследък е все по-горда, защото за този национален празник българи, живеещи в чужбина масово си поръчат български знамена. А преди ден, кмет от близко село заявил 150 знамена, за да подари на всяка къща в селото.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес