Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Онлайн - светът на неограничените... опасности

09 ноември 2021, 10:31 часа • 1264 прочитания

Знаем че днес до голяма степен децата и подрастващите опознават света с помощта на технологиите. Но знаем ли достатъчно ясно какво може да ги очаква в онлайн средите, в които те прекарват все повече време от ежедневието си? С развитието на социалните мрежи опасностите, на които нашите деца могат да се натъкнат, стават все по осезаеми, а това от своя страна изисква сериозно и бързо отношение по въпроса.

Тролове, анонимни потребители, видеа и снимки с нецензурно или агресивно съдържание, предизвикателства, затворени групи… това е само една малка част от онлайн света на “неограничените опасности”. Но какво казват статистиките? Според Британския съвет за електронни медии Ofcom, 70% от децата между 5-15 години използват таблет или смартфон, за да имат достъп до световната мрежа. Процентът на тези, които използват социални медии в тези години е 55%, а ако трябва да стесним още малко проучването, то 30% от децата между 12-15 години споделят, че са попадали на съдържание, което според тях е опасно. Именно този процент от статистиката, можем да определим като притеснителен, защото знаем колко “общителни” са подрастващите когато стане въпрос за това - тормози ли те някой в интернет?

Но коя е правилната стъпка, която родителите и техните деца могат да предприемат, за да се избегнат всички онлайн опасности? Използването на софтуерни технологии до голяма степен ограничава “свободата” на потребление на децата, което от своя страна дава положителен ефект. Чрез налични филтри в приложения и програми, родителите могат да контролират съдържанието, на което техните деца попадат в интернет - като блокират достъпа до определени сайтове, социални медии или пък игри.

Точно такава е и услугата “Родителски контрол” предлагана от Теленор България, с която всички родителите могат да предпазят децата си от опасностите в интернет. Приложението позволява  лесно да управлявате смартфона на детето без да бъде натрапчиво родителското присъствие, като достъпното локализиране на устройството дава и допълнително спокойствие.  Чрез настройките в “Родителски контрол” може да бъде създаден график за достъп до онлайн средите, както и управление върху това какви файлове се свалят на устройството. Именно по този начин родителите могат да филтрират информацията, която приемат техните деца с любимите си смарт технологии.

Освен с услугата “Родителски контрол”, в края на октомври за втора поредна година Теленор предложи забавната, но в същото време и образователна игра Digital Scouts. В нея деца и подрастващи имаха възможността да отговарят на въпроси и ситуации свързани с най-актуалните опасности, на които те могат да попаднат в интернет. Есенното издание на играта събра повече от 17 000 деца, като всички те имаха възможност да отговорят на въпроси свързани с кибертормоза, секстинга, защита на личните данни и др. Това издание на Digital Scouts предложи и състезателен характер на играта, при което участниците имаха възможност да попаднат в класация с невероятни награди.

Днес децата и техните родители трябва да приемат изключително сериозно проблема със засилващите се опасности в интернет. Те трябва да вземат отношение по този казус и да разполагат с правилните знания и инструменти, с които да избегнат до минимум риска от сблъскване с потенциални онлайн вреди. Социалните приложения и интернет сайтове стават все по трудни за проследяване, а потребителите, които могат да имат лоши намерения към всички подрастващи, могат да се срещнат не само на локално ниво, но и навсякъде по света.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес