Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 6 май

06 май 2022, 20:00 часа • 5615 прочитания

Редакционният екип ви представя по-важните новини за деня, 6 май, петък:

АРМИЯТА НИ ОТПРАЗНУВА ГЕРГЬОВДЕН (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия днес беше отбелязан в София с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. „Войнството ни продължава жертвеното си служение и днес, с достойнство носейки своя свещен дълг, всеотдайно изпълнявайки високоотговорните си задачи, съхранявайки честта и славата на бойните знамена, наследени от предците.

СТРАНАТА НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ХЛЯБ, СМЯТА ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб, предава БНР. Това заяви край Лясковец министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на предупреждението на хлебопроизводители за фалити и увеличение на цената на хляба с над 25 процента. С актуализацията на бюджета аграрното министерство ще настоява данъкът върху добавената стойност за хляба и храните да бъде намален от 20 на 9 процента.

ЗАРАДИ ПРЕВОЗВАЧИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ОТ ЕС ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ АКЦИЗ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА И ПРИРОДНИЯ ГАЗ

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията

ДРАГОМИР ЗАКОВ КАЗА КОЛКО СА НЕОБХОДИМИТЕ СРЕДСТВА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА

Очевидно решението на Народното събрание за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, е компромисно. България има достатъчно много ресурс да ремонтира военна техника и това ще бъде тепърва процес на разговори. Между 6 и 30 млрд. лв. са необходимите средства за ускорена модернизация на армията, но въпросът е как се харчат средствата. Не е въпросът да купим нещо, а да купим способност, каза военният министър.

РАДЕВ ЗАПАЗВА ПОЗИЦИЯТА СИ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум. Решението на Народното събрание за оказването на военно-техническа помощ на Украйна е стъпка към въвличане на страната във войната. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в празничния водосвет на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния воин в София.

НОВ СИЛЕН СИГНАЛ, ЧЕ РУСИЯ ГОТВИ РЕФЕРЕНДУМИ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА УКРАИНСКИ ЗЕМИ

В какви граници ще остане Украйна след края на "специалната военна операция" (бел. ред. – така официалните руски власти наричат войната, която Владимир Путин отприщи в Украйна) ще решат украинските граждани. С това изявление, цитирано от "Интерфакс", председателят на руския парламент Вячеслав Володин даде ясно да се разбере, че Руската федерация се цели в организирането на референдуми в окупираните от руската армия украински територии.

ЕВРОСТАТ: КОРОНАВИРУСЪТ Е СЪКРАТИЛ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА НАЙ-МНОГО В БЪЛГАРИЯ

Продължителността на живот на българите и без друго е много ниска, но заради Ковид -19 е намаляла още, при това с цели 2.2 години, което е рекорд за ЕС. Това показва изследване на Евростат, цитирано от "Сега". Според неокончателни данни за 2021 г. пандемията се е отразил негативно, като е довела на съкращане на живота на европейците в в почти половината страни членки на ЕС. Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години спрямо 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

БЕЗ ОСОБЕНА ПРОМЯНА В ДАННИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС ЗА ДЕНОНОЩИЕ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент. 439 са новите заразени за 5 май, като те бележат ръст от 4 на дневна база, след като в сряда бяха открити 435 случая. 27 от новозаразените са деца. Направени са 6373 теста (PCR и антигенни), като те са със 789 по-малко спрямо отчетените 7162 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се повишава - от 6,07% до 6,88 на сто.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес