Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 7 ноември

07 ноември 2018, 06:30 часа • 3165 прочитания

Днешните акценти в печата са наистина разнообразни. От потребителски, през геополитически, и дори оръжейни теми може да срешнете, ако разгърнете водещите заглавия на някои от вестниците у нас. И за да няма сърдити още от сутринта, редакционният екип на Actualno.com ще ви представи в аванс част от това, което може да очаквате от ежедневниците, докато отпивате от кафето или чая за добро утро.

Вестник "Сега"

Дали ще отпаднат скоро визите за българи в САЩ? Надали! След като два дни външният министър Екатерина Захариева и подчинените ѝ оптимистично подгряваха, че при срещата ѝ с държавния секретар Майк Помпео във Вашингтон едва ли не ще отпаднат американските визи за българи, последва студен душ. Оказа се, че България е много далече от най-важното и незаобиколимо условие на американците - процентът откази за издаване на визи за български граждани да е под 3 на сто. Сега този процент е в пъти повече - 14 на сто, отбелязва още изданието.

Въобще, тази тема, изглежда, че ще продължава да виси в графата "Все още несвършена работа" на българското правителство. Това, което я прави особено интересна, е дипломатико-политическия ѝ нюанс, а както знаем - дяволът почти винаги е в детайлите.

Вестник "24 часа"

Вестникът поставя фокус върху темата с ядрената енергетика, като отбелязва, че АЕЦ "Козлодуй" е повишила печалбата си с 69% за първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период на миналата. Според отчета на дружеството до края на септември 2018 г. централата е генерирала приходи в размер на 169,6 млн. лв. спрямо 101 млн. лв. за 2017 г. Бихме казали, че данните са доста интригуващи особено като добавим и напоследък "замръзналата" в публичното пространство тема ще строим ли АЕЦ "Белене", няма ли. Но въпросът май стана вече по-скоро ядрено-философски, а?!

Вестник "Труд"

Продължаваме да си говорим за пари, но с друга отправна точка през следващото заглавие на ежедневника - този път на оръжейна тема. Изданието пише, че страната ни е изнесла оръжие за Индия в размер на 80,3 млн. долара. В същото време експортът на "Кинтекс" се е увеличил с 16% от януари до септември, а печалбата на ВМЗ е спаднала до цели 98%. На фона това - спомняте ли си наскоро оповестената информация от агенция France Presse, че процъфтяващата търговия с оръжие в България продължава да нараства през 2017 г., като износът достига 1,2 млрд. евро? Не знаем обаче дали има място за радостни възгласи около тези статистика. Дали?!

Вестник "Монитор"

Изданието отново залага на потребителска тема, която засяга всеки един от нас. Вестникът пише, че всяка четвърта бучка сирене е приготвена от вносно мляко, като мпортната суровина била по-качествена и идвала основно от Унгария, Полша и Германия. Става ясно, че според прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, в следващите години около една четвърт от млякото за родните сирена ще бъде от внос. Пазарна икономика, какво да прави човек?!

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес