Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 29 юли

29 юли 2019, 06:00 часа • 3195 прочитания

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 29 юли, понеделник.

Вестник "Сега"

Учителите ще бъдат натоварени с още една тежка задача - освен да издирват трайно отсъстващи ученици, занапред те ще трябва да посещават незабавно всяко дете, което не се е явило в клас, без да има уважителни причини. Това предвиждат добавки в механизма за издирване на отпадналите ученици, предложени от Просветното министерство.

Вестник "24 часа"

Изданието отбелязва, че служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още днес, след като си позволила на своя глава да разпространи по мейла, макар и неофициално, указания към кметовете от селата на общината, според които заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани от хората в личните им стопанства. От пресцентъра на Община Стара Загора уточняват още, че въпросната служителка са позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче никога не била издавана. "Никога не било вземано и подобно крайна решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужно е създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани тип "заден двор", казват от Общината.

Вестник "Труд"

Всекидневникът посочва, че въпреки африканската чума, стопани в Русенско продължават да отглеждат прасета. От Агенцията по безопасност на храните са на мнение, че тази практика трябва да остане в миналото, защото не гарантира необходимата биосигурност и опазване на животните от плъзналата зараза. Става ясно, че над 35 стопани от село Караманово например са гледали прасета в дворовете си от години. Само за ден след влизането на африканската чума по свинете в област Русе обаче, те са спазили указанията и са ги заколили.

Вестник "Монитор"

Ежедневникът коментира темата със събора на Левицата на историческата поляна под Бузлуджа. "Монитор" пише, че над 7 тона битови отпадъци, събрани в 300 чувала, са били изнесени в събота и неделя след събитието на социалистите. Уборката е била направена от 12 служители на общинското казанлъшко предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“, а част от боклука е бил събран извън 12-те еднокубикови контейнери тип „Бобър“, разположени на място, в съответствие с подписан договор между администрацията и местното ръководство на БСП.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес