Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 26 октомври

26 октомври 2018, 06:00 часа • 2555 прочитания

И Валери още е тук, и далаверите не са спрели – честит край на работната седмица. Този оптимизъм винаги ще ни остане – петък все някога идва. Лошото е, че понякога петък е понеделник, но поне не е всеки път. Ето и как изглежда печатът – а вие сами преценете като за петък или за понеделник е.

Вестник "Сега"

Два са големите акценти на медията – положението с кредитите в България и вървящият смело напред закон на Делян Пеевски за медиите. Според данни на Асоциацията на колекторите вече 54% от взелите кредит не плащат вноски навреме, като колекторите вече търсят по средно 1162 лева от длъжник, докато миналата година – средното ниво е 728 лева. Потребителските кредити са почти 9 млрд. лева, като растежът на годишна база р 15%. Ипотечните кредити също се увеличават – с почти 10%.

Що се отнася до поредния закон на Пеевски, медийната комисия го прие за 5 минути – без обсъждане. Пеевски, естествено, го нямаше да защитава творението си, но нямаше и нужда, след като дори Нона Йотова – единствената опозиция, си замълча. Идеята на закона е да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия – този, който определя редакционната политика. За целта медията подава декларация, но от Министерството на културата вече обявиха, че не могат да проверяват всички т.е. мярката става проформа. Само че има предвидени огромни глоби за неподадена или грешна декларация – от 10 000 до 15 000 лева при първо нарушение и от 20 000 до 30 000 при повторно.

Вестник "24 часа"

Безкритично, разбира се, вестникът пуска съобщение на Министерството на отбраната, водено от Красимир Каракачанов, че ремонтът на самолетите Су-25 К и Су-25К/УБК щял да е за 41 млн. лева без ДДС, като можело да стигне до 82,5 млн. лева без ДДС само ако правителството решало. Напук на това "Дневник" публикува ценовото предложение на ремонтиращия беларуски Авиационен ремонтен завод "558" - 132 484 980 евро (без ДДС) или 311 млн. лева с ДДС, което е подписано от Каракачанов на 23 октомври - като решение за покана за преговори за сключване на договор. Споразумението е рамково, за 4 години, като в отделните години поръчките са така разпределени, че да не преминават праг от 100 млн. лева - защото тогава ще се наложи одобрение на парламента.

Вестник "Труд"

Основни акценти са предложенията на БСП за подоходна данъчна скала, както и интервю с един от собствениците на сдобилата се със скандална слава "Джи Пи Груп" Владимир Житенски, който обяснява колко добри са българските строители и как в България ако чужда компания строи нещо, почти във всеки случай го завършват български строители. Житенски е зам.-председател на Камарата на строителите.

Вестник "Монитор"

И един от медийните флагмани на Пеевски не забравя закона му за медиите, но го представя в съвсем различна светлина – какъв консенсус е постигнат, след като няма възражения. Със законопроекта се създава електронен регистър към Министерството на културата, а всеки собственик на медия се задължава в срок до 30 юни да подаде декларация, чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на ведомството. Информацията ще се подава и до Агенцията по вписванията и подлежи за обявяване в Търговския регистър. В декларацията ще се съдържа и информация дали доставчикът на медийни услуги заема публична длъжност, както и информация за всяко публично финансиране за предходната календарна година, неговият размер и основание, както и данни за лицето извършило финансирането. Електронният регистър трябва да заработи до една година, след окончателното приемане на закона.

Друг акцент е новината, че Елена Поптодорова приключи с делото си в Полша за кражба на козметика от безмитен магазин. Съдът не я осъди, защото си е признала и е платила откраднатото, но ѝ сложи едногодишен изпитателен срок – ако през това време тя направи ново закононарушение, и този случай се връща в съда и може да последва наказание.

Потресаващо обаче е заглавието за предложенията на ГЕРБ относно домашното насилие, което внушава, че ако ругаеш вкъщи, можеш да влезеш за 5 години в затвора. Всъщност става въпрос за домашно насилие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес