Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини или Novini - картината на печата за 24 октомври

24 октомври 2018, 06:00 часа • 2932 прочитания

Продължават протестите на майките на деца с увреждания с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Вчера (23 октомври) обаче стана ясно, че такава няма да има след коалиционния съвет на "Обединени патриоти", на който не присъства лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Темата занимава водещите печатни издания и днес, тъй като представлява поредно изпитание за оцеляването на третия кабинет на Бойко Борисов. И като заговорихме за правителството, ето малко сметки.

Вестник "Сега"

Ежедневникът отбелязва, че само за два месеца властта ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева, тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева. Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. 

Вестник "24 часа"

Изданието акцентира върху завръщането на премиера Бойко Борисов от визитата му в Обединените арабски емирства и евентуалната среща на министър-председателя с коалиционните партньори от "Обединени патриоти" в контекста на напрежението около Валери Симеонов и протеста на майките на деца с увреждания. Според вестника е възможно Борисов да разговаря с патриотите едва след гласуването на вота на недоверие в парламента и заседанието на Министерския съвет.

Вестник "Труд"

Всекидневникът обръща внимание на международната тема около убийството на журналиста Джамал Хашоги, като подчертава, че тя е придобила геополитически измерения. "Труд" пише, че от разплитането на мистериозната смърт на Хашоги зависи едва ли не бъдещето на Близкия изток, като в окото на бурята са двамата държавници - турският президент Реджеп Ердоган и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Вестник "Монитор"

Медията обръща внимание на темата за междусъседските отношения, като посочва, че един от десет съседи, любители на неплащането на общите разходи на етажната собственост, отивал на съд. Практиката обаче показвала, че в 80% от случаите, когато работата опирала до съдебни изпълнители и запори, длъжниците признавали борчовете и се съгласявали на споразумение за плащането им.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес