Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова НПО защитава правата на донорите на генетичен материал

20 май 2014, 21:50 часа • 14021 прочитания

На 21 май ще се оповести учредяването на нова неправителствена организация, която ще защитава правата на донорите на генетичен материал, предаде БГНЕС.

Фондация "Майки за донорството" обединява интересите на над 580 майки, дарили яйцеклетки в периода 2010 – 2014 г. и ще има за основна цел да налага спазването на медицинските, правни и етични стандарти при даряване на генетичен материал в България.

"Майки за донорството" стартира с амбицията за съвместна активна работа с държавните институции, ангажирани с проблемите на даряването на генетичен материал, с центровете за асистирана репродукция, с медии и пациенти. Организацията на майките – донори на яйцеклетки, ще търси начини за колаборация и обмяна на опит с европейските институции, отговарящи за стриктното прилагане на стандартите при даряване на генетичен материал.

Въпросите за биоетичните граници при донорството на генетичен материал, които са сред най-често поставяните в съвременната асистирана репродукция, ще намират централно място в предстоящите публични дебати, които ще се организират от "Майки за донорството" през годината.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес