Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма данни за пострадали или останали на горящия ферибот българи (ВИДЕО)

18 февруари 2022, 13:20 часа • 2530 прочитания

Към момента се знае, че всички българи са спасени. Това заявиха за Actualno.com от Генералното консулство в Солун. Те бяха категорични, че няма бедстващи или останала на борда наши сънародница. Към момента все още се провежда спасителна акция, а към мястото пътува представител на консулството, заявиха от там.

В Нова телевизия и bTV обаче се появиха материали, че имало един български шофьор и негов турски колега, които останали в товарното помещение, където са паркирани камионите и били заклещени. Пред ТАСС капитанът на кораба също казва, че не е сигурен дали не са останали хора в товарното помещение. Именно там е пламнал пожарът по първоначални данни.

Припомняме, че рано тази сутрин пожар избухна на ферибот с 288 души. На борда е имало около 100 българи. Корабът е плавал от Гърция за Италия. Запалил се е тази сутрин между 3 и 4 часа малко след остров Корфу в посока Италия.

Сред българите има семейства с малки деца. Съобщава са за един леко пострадал човек с дихателни проблеми, откаран в болница, без да се уточнява какъв е по народност.

За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза един от пътуващите във ферибота Румен Методиев от Петрич. Ето какво разказа той като човек, преживял инцидента.

"На този кораб се качихме от Игуменица и пътувахме за Италия. Работя като шофьор на камион. Бяхме легнали, заспали в каютите и към 3:30 - 4:00 часа ми замириса на пушек. Момчетата, с които бяхме в каютата, събудих ги: "Викам, тук става нещо", защото чувам да тропат от персонала. Излязох да видя какво става и видях, че гори корабът. Събудих ги. Организацията беше добра. Събраха ни на безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намират в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите, и документите - всичко изгоря. Нямаше шанс как да се загаси огънят", разказа той пред БНТ.

Методиев каза още, че се намира на остров Корфу и заяви, че има добра организация като проверяват по имена пътниците и дали се нуждаят от медицинска помощ.

Предполага, че вероятно ще ги превозят до Игуменица и оттам ще се приберат за България.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес